4 TIPY, JAK CHYTŘE USPOŘÁDAT POTRAVINY V KUCHYNI 

02.04.2022

Zařizujete si novou kuchyni nebo si děláte pořádek v té stávající? Řešíte, jak nejlépe skladovat potraviny, aby pro vás bylo vše přehledné a praktické? Přinášíme vám několik tipů, díky kterým přizpůsobíte vaše království svým potřebám i svému vkusu.

Tip 1: Přemýšlejte už na začátku

Při navrhování kuchyně se v dolní části vyhněte klasickým skříňkám a nechte si vyrobit šuplíky a zásuvné systémy. Jejich výhodou je, že vám nic neskončí zastrčené a zapomenuté vzadu v polici. Máte-li kuchyň již hotovou, nikdy není pozdě do skříněk instalovat drátěné a posuvné systémy dodatečně.

Tip 2: Dejte všemu své místo

Abyste svou kuchyni využili co nejlépe, je potřeba, aby vše bylo uspořádané logicky. Jak na to? Rozdělte si prostor do několika zón.

Každá zóna má svou důležitou funkci a je jen na vás, jak je přizpůsobíte svým individuální potřebám.

Tip 3: Pořiďte si skladovací dózy

Skladování jídla je kapitola sama o sobě. Nejlepším řešením jsou dózy na potraviny. Díky nim vydrží vaše jídlo déle čerstvé a budete mít dokonalý přehled, co kde máte uchované. V první řadě si ale roztřiďte potraviny na ty, které:

  • používáte denně a potřebujete je mít na dosah ruky (olej, mouka, koření, cukr...),
  • pravidelně zpracováváte (těstoviny, luštěniny, dochucovadla...),
  • si kupujete do zásoby.

Poté vybírejte vhodné dózy. Jaké jsou nejlepší?

Velmi oblíbené jsou skleněné nádoby, jejichž čiré sklo vám dá nahlédnout, co v sobě ukrývají. Jsou univerzální a dodají vaší kuchyni industriální glanc. Jako třeba tato originální sedmi litrová skladovací dóza s dřevěným víkem, jež v sobě nese jedinečný prvek v podobě mramorové rukojeti, kterou vám každá návštěva bude obdivovat.

Dále jsou to keramické nádoby, které jsou samy o sobě nádhernou dekorací. Vaši kuchyni zútulní třeba keramická miska s dřevěným hermetickým víkem. Kombinace bílé barvy a přírodních materiálů vtiskne vašemu interiéru eleganci a kouzlo skandinávského stylu.

V neposlední řadě se vyhněte nekvalitním plastům, které mohou vstřebat nebo uvolnit aroma potravin.

Tip 4: Dodržujte v lednici pravidla

Ve spíži i v lednici se držte metody "first in, first out". Ukládejte dozadu potraviny s delší dobou trvanlivosti, dopředu ty, které potřebujete rychleji spotřebovat. Co kam v lednici patří?

  • Vrchní police: Je vhodná pro umístění hotových pokrmů. Nikdy je ale nedávejte do lednice teplé.
  • Druhá police: V ní ukládejte sýry a mléčné výrobky.

  • Třetí police: Zde umisťujte masné výrobky, ideálně do boxů nebo skladovacích dóz, aby vydržely déle čerstvé.
  • Spodní police: Do té patří rychle se kazící potraviny, jako je maso, ryby a drůbež. Mějte je od sebe řádně oddělené.
  • Šuplík: V něm uchovávejte ovoce a zeleninu, kterou umyjte vždy až před konzumací.
  • Dveře: Do dveří vkládejte mléko, džusy a minerální vody, nad ně marmelády a otevřené konzervy, a také vajíčka a máslo


Máslo doporučujeme uchovávat v máslence, která je nejen praktická, ale ztělesněním severského designu dodá vašemu snídaňovému stolu hřejivý nádech.



Co do lednice nepatří?

  • brambory, cibule, česnek
  • banány, melouny, rajčata a citrusy
  • plechovky, zavařeniny a med

Kuchyně, srdce vašeho domova

V kuchyni trávíte spoustu času a proto se dostatečně věnujte jejímu zařizování. Vybírejte vždy kvalitní, udržitelné produkty. Budete nejen ohleduplní k životnímu prostředí, ale také k sobě samým. Pečlivě vybrané kuchyňské doplňky vám zpříjemní vaření, protože budete vědět, kam sáhnout. Díky tomu připravíte chutnější a zdravější jídlo bez zbytečného plýtvání. Navíc jimi vkusně doladíte interiér vašeho domu, obklopíte se teplou náručí toho, co milujete a budete se cítit příjemně. 

Autor článku: Bc. Hana Levčíková


ZAUJALI JSME VÁS?

PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU :-)

Výměnou za vaši e-mailovou adresu budete dostávat nejnovější příspěvky ze světa interiérových dekorací a bytových doplňků přímo do schránky.