4 TIPY, JAK CHYTŘE USPOŘÁDAT POTRAVINY V KUCHYNI
Zařizujete si novou kuchyni nebo si děláte pořádek v té stávající? Řešíte, jak nejlépe skladovat potraviny, aby pro vás bylo vše přehledné a praktické? Přinášíme vám několik tipů, díky kterým přizpůsobíte vaše království svým potřebám i svému vkusu.
Tip 1: Přemýšlejte už na začátku
Při navrhování kuchyně se v dolní části vyhněte klasickým skříňkám a nechte si vyrobit šuplíky a zásuvné systémy. Jejich výhodou je, že vám nic neskončí zastrčené a zapomenuté vzadu v polici. Máte-li kuchyň již hotovou, nikdy není pozdě do skříněk instalovat drátěné a posuvné systémy dodatečně.

Tip 2: Dejte všemu své místo
Abyste svou kuchyni využili co nejlépe, je potřeba, aby vše bylo uspořádané logicky. Jak na to? Rozdělte si prostor do několika zón.
- přípravna
- vaření
- úložný prostor
- skladování potravin
- úklid
- stolování
- servírování
Každá zóna má svou důležitou funkci a je jen na vás, jak je přizpůsobíte svým individuální potřebám.
Tip 3: Pořiďte si skladovací dózy
Skladování jídla je kapitola sama o sobě. Nejlepším řešením jsou dózy na potraviny. Díky nim vydrží vaše jídlo déle čerstvé a budete mít dokonalý přehled, co kde máte uchované. V první řadě si ale roztřiďte potraviny na ty, které:
- používáte denně a potřebujete je mít na dosah ruky (olej, mouka, koření, cukr...),
- pravidelně zpracováváte (těstoviny, luštěniny, dochucovadla...),
- si kupujete do zásoby.
Poté vybírejte vhodné dózy. Jaké jsou nejlepší?
Velmi oblíbené jsou skleněné nádoby, jejichž čiré sklo vám dá nahlédnout, co v sobě ukrývají. Jsou univerzální a dodají vaší kuchyni industriální glanc. Jako třeba tato originální sedmi litrová skladovací dóza s dřevěným víkem, jež v sobě nese jedinečný prvek v podobě mramorové rukojeti, kterou vám každá návštěva bude obdivovat.
Dále jsou to keramické nádoby, které jsou samy o sobě nádhernou dekorací. Vaši kuchyni zútulní třeba keramická miska s dřevěným hermetickým víkem. Kombinace bílé barvy a přírodních materiálů vtiskne vašemu interiéru eleganci a kouzlo skandinávského stylu.
V neposlední řadě se vyhněte nekvalitním plastům, které mohou vstřebat nebo uvolnit aroma potravin.

Tip 4: Dodržujte v lednici pravidla
Ve spíži i v lednici se držte metody "first in, first out". Ukládejte dozadu potraviny s delší dobou trvanlivosti, dopředu ty, které potřebujete rychleji spotřebovat. Co kam v lednici patří?
- Vrchní police: Je vhodná pro umístění hotových pokrmů. Nikdy je ale nedávejte do lednice teplé.
- Druhá police: V ní ukládejte sýry a mléčné výrobky.
- Třetí police: Zde umisťujte masné výrobky, ideálně do boxů nebo skladovacích dóz, aby vydržely déle čerstvé.
- Spodní police: Do té patří rychle se kazící potraviny, jako je maso, ryby a drůbež. Mějte je od sebe řádně oddělené.
- Šuplík: V něm uchovávejte ovoce a zeleninu, kterou umyjte vždy až před konzumací.
- Dveře: Do dveří vkládejte mléko, džusy a minerální vody, nad ně marmelády a otevřené konzervy, a také vajíčka a máslo.
Máslo doporučujeme uchovávat v máslence, která je nejen praktická, ale ztělesněním severského designu dodá vašemu snídaňovému stolu hřejivý nádech.

Co do lednice nepatří?
- brambory, cibule, česnek
- banány, melouny, rajčata a citrusy
- plechovky, zavařeniny a med
Kuchyně, srdce vašeho domova
V
kuchyni trávíte spoustu času a proto se dostatečně věnujte jejímu zařizování.
Vybírejte vždy kvalitní, udržitelné produkty. Budete nejen ohleduplní k
životnímu prostředí, ale také k sobě samým. Pečlivě vybrané kuchyňské
doplňky vám zpříjemní vaření, protože budete vědět, kam
sáhnout. Díky tomu připravíte chutnější a zdravější jídlo bez zbytečného
plýtvání. Navíc jimi vkusně doladíte interiér vašeho domu, obklopíte se
teplou náručí toho, co milujete a budete se cítit příjemně.
Autor článku: Bc. Hana Levčíková
ZAUJALI JSME VÁS?
PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU :-)
Výměnou za vaši e-mailovou adresu budete dostávat nejnovější příspěvky ze světa interiérových dekorací a bytových doplňků přímo do schránky.