STYLOVĚ U STOLU ANEB STOLOVÁNÍ S GRÁCIÍ

16.05.2022

Rodinná oslava se blíží a vy jste z toho spíš nervózní, než abyste si užívali roli hostitele? Udělejte z nudného rodinného oběda speciální příležitost a uvidíte, že i vy si budete užívat její přípravu. Připravte pro své hosty zážitek jako z restaurace. Mějte na paměti tyto základy stolování, myslete na detaily a uvidíte, jak se o vaší tabuli bude ještě dlouho mluvit.

Dodržujte etiketu

Základy etikety má snad každý, často se na ně však zapomíná při společném stolování doma. Chovat se u stolu jak se sluší a patří jen pozdvihne váš slavností oběd.

  • Ke stolu usedáme čistí, upravení a s dobrou náladou
  • U stolu sedíme vždy rovně, vzpřímeně, nohy máme na zemi
  • Jako první si sedá hostitel, pak dámy a nakonec pánové
  • Látkový ubrousek si rozprostřete na klín, průběžně jej používejte k otírání rtů nebo rukou
  • Párátko ke stolu nepatří, vezměte ho s sebou na toaletu
  • Skleničky na víno berte vždy za stopku

Způsob, jakým odložíte příbor na talíř, značí mnoho věcí. Zapamatujte si alespoň tato odložení:

  • Dojedli jste - příbor položte na talíř napříč rovnoběžně s vámi
  • Chcete přidat - příbor položte tak, aby byl překřížený a co nejvíce rozevřený
  • Dáváte si pouze pauzu - Příbor odložte obdobně jako v případě přidání ale nechte dotýkat jen špičky, příbor nepřekřižujte

Dva chody jsou nuda - přidejte!

Pro slavnostní hostinu se nejvíce hodí vícechodové menu. Jednotlivé chody by měly následovat nějak takto za sebou:

  • aperitiv
  • Amuse bouche /amyzbuš/ (malý předkrm, jedno sousto)
  • Studený předkrm
  • Teplý předkrm
  • Sorbet
  • Hlavní chod
  • Dezert
  • Káva a digestiv

Nezapomeňte ani na výzdobu tabule

Dekorace slavnostní tabule by měla odpovídat události, kterou se chystáte hostit. Jinak bude vypadat tabule na dětskou párty, slavnostní rodinný oběd a jinak pro oslavu výročí. Na pár zásad ale pamatujte pokaždé.

Aby váš stůl nevypadal jako maškarní bál, držte se kombinací dvou maximálně tří barev. Vždy se snažte stůl vyzdobit tak, aby ladil i s okolím, ve kterém se nachází. Jako základ zvolte nějakou neutrální barvu. Tu pak můžete doplnit barvou výraznější, ale stylový bude i stůl laděný tón v tónu. Místo ubrusu na celý stůl zkuste zvolit běhoun jen doprostřed. Pro každého hosta pak připravte jednotlivá prostírání a látkový nebo papírový ubrousek.

Pro servírování zvolte jednu sadu talířů. K ní vyberte hodící se skleničky na vodu a víno. Při prostírání stolu si uvědomte, kolik chodů budete podávat, v jakém pořadí a co za nápoje budete pít.

Nezapomeňte na speciální skleničky pro přípitek, hrneček na kávu i s podšálkem a skleničku na digestiv.

Doprostřed stolu můžete nechat navázat kytici, rozmístit svíčky, lýkové provázky, šišky, okvětní lístky nebo světelný řetěz.

Servírujte stylově

Nandat jídlo na talíř v kuchyni jen tak, se pro slavnostní oběd moc nehodí. Zkuste pro tentokrát změnu a naservírujte jídlo hostům přímo od stolu. Největší výhodou je, že pokud si bude někdo chtít přidat, nemusíte odbíhat do kuchyně.
Ze servírovacího nádobí se vám bude hodit krásná miska na salát a servírovací příbory na salát. Servírovací prkénko využijete na maso, chléb popřípadě ho obložte sýry. Na polévku se zase skvěle hodí terina, která ji udrží dlouho horkou. Na stůl také vyberte stylové džbány na vodu a karafy na červené víno. 

Autor: Dominika Chrudimská


ZAUJALI JSME VÁS?

PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU :-)

Pokud se Vám náš článek líbil a rádi byste četli i další, přihlaste se k odběru newsletterů :-). Výměnou za vaši e-mailovou adresu budete dostávat nejen nejnovější příspěvky ze světa interiérových dekorací a bytových doplňků přímo do schránky, ale také se mezi prvními dozvíte o všech slevách, akcích a novinkách na našem e-shopu.